TO ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΒΩΒΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ «ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΡΟΓΚΩΦ» (1926) ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Publié le par kokologiannis

michel-strogoff-1926-234x300.jpg

 Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: contact@typologos.gr

 

Πραγματική αποθέωση  της έβδομης τέχνης στα χρόνια  της βωβής περιόδου  αποτελεί η υπερπαραγωγή του Βίκτωρ Τουργιάνσκι (φωτογραφία), που κυκλοφόρησε  το 1926 κι  είναι μια συγκλονιστική μεταφορά του επικού μυθιστορήματος του Ιουλίου Βερν, «Μιχαήλ Στρογκώφ».

 

 Αυτόν   τον χείμαρρο  των εικόνων θα επιχειρήσει μελωδικά να συνοδεύσει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) κατά τη διάρκεια της προβολής, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ της  Τρίτης  14 Φεβρουαρίου του  2012 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης!

 

 Την ΚΟΘ θα διευθύνει ο Amaury du Closel, ο οποίος συνέθεσε ξανά τις μελωδίες της ταινίας στο πλαίσιο ενός δημοφιλούς κινήματος της δεκαετίας του 1980.  Το συγκεκριμένο καλλιτεχνικό κίνημα ξεκίνησαν οι υπεύθυνοι του  Cinémathèque Française και του British Film Insitute, οι οποίοι σκόπευαν στην προώθηση και στην εκ νέου ανακάλυψη των αριστουργημάτων του βωβού κινηματογράφου.

 

 Οι πρωτεργάτες αυτού του κινήματος ήταν εκείνοι που ξεκίνησαν ξανά την προβολή των φιλμ του  βωβού σινεμά  υπό τη συνοδεία μουσικών συγκροτημάτων τα οποία απέδιδαν μελωδίες της αντίστοιχης εποχής!

 

 

Η υπερπαραγωγή του Βίκτωρ Τουργιάνσκι βασίζεται στην ιστορία του ομώνυμου μυθιστορήματος του Ιουλίου Βερν. Ένα έργο, που αναφέρεται στις περιπέτειες του προσωπικού αγγελιοφόρου του Τσάρου Αλέξανδρου Β’, Μιχαήλ Στρογκώφ, ο οποίος εν μέσω της εξέγερσης των Τατάρων και του σαμποτάζ της τηλεγραφικής επικοινωνίας από μέρους των επαναστατών- καταβάλει μια τιτάνια προσπάθεια να φτάσει στον αδερφό του Τσάρου, ώστε να τον ειδοποιήσει για μία προδοσία!

 

 Ο Τουργιάνσκι- ένας από τους γίγαντες της έβδομης τέχνης – σκηνοθέτησε μια τρίωρη σχεδόν επική ταινία , που γυρίστηκε σε εξωτερικά τοπία της Νορβηγίας και της Λετονίας.

 

 Στην αναπαράσταση των μαχών συμμετείχαν 4.000 στρατιώτες, μετά από παραχώρηση της τότε κυβέρνησης της Λετονίας, ενώ το φιλμ εμπεριέχει κι  έγχρωμα πλάνα, που θεωρήθηκαν ως πρωτοποριακό καλλιτεχνικό- τεχνολογικό επίτευγμα της δεκαετίας του 1930.

 

 Στην διευθυντική μπαγκέτα της ΚΟΘ και στο πόντιουμ  θα βρίσκεται ο  Amaury du Closel (φωτογραφία) , ο οποίος έγραψε σε νέο ύφος την πρωτότυπη σύνθεση του Werner R. Heymann.

 

 Η ταινία «Michel Strogoff» (1926) διαρκεί 168 λεπτά, την σκηνοθέτησε ο Viktor Turjanski και το σενάριο έγραψε ο Boris de Fast βασισμένος στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν.

 

 Στους συντελεστές συγκαταλέγονται ακόμα οι Noë Bloch και  Gregor Rabinovitch (παραγωγή), Léo Zack (ενδυματολογία), καθώς και W. Percy Day (οπτικά εφέ). Την ταινία αποκατέστησαν οι τεχνικοί της La Cinémathèque française.

 

 Στο φιλμ πρωταγωνιστούν οι  Ivan Mozzhukhin ( Michel Strogoff), Nathalie Kovanko (Nadia Fedor), Acho Chakatouny  (Ivan Ogaref), Jeanne Brindeau (Maria Strogoff), Tuia de Izarduy  (Zaugara), M. Debas (Enur Feifar), Eugène Gaidaroff (Τσάρος Αλέξανδρος της Ρωσίας), Micolas Kougoucheff (Στρατηγός Kissoff- ως N. Nougoucheff), Henri Debain ( Harry Blount), Boris de Fast (Féofar-Khan), Gabriel de Gravone (Alcide Jolivet) και Vladimir Kvanin (Wassili Feodoroff, Πατέρας της Nadia).

 

 Ακόμη, εμφανίζονται οι Nicolas Koline και  Tina Meller.  Εισιτήρια για τη συναυλία- προβολή  διατίθενται από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώθηκαν στα 10, 15 και 20 ευρώ. Το μειωμένο εισιτήριο κοστίζει 10 ευρώ.

 

©Typologos.com 2012

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article